Cum sa primesti – video

O situatie foarte des intalnita intre noi este aceea de a nu sti sa primim. Foarte multi daruim , daruim pana ce ne epuizam crezand ca asa vom fi iubiti, acceptati, aprobat.

Este foarte important sa pastram un echilibru intre a da si a primi. Daca doar dau voi ajunge amarat, trist, gol, acru, nemultumit si frustrat. De multe ori, acest a da excesiv ascunde de fapt incapabilitatea de a primi, bariera pusa cu un scop de subconstient.

Un video ce reda destul de clar aceste bariere si cum sa invatam din nou, sa primim. Am facut o traducere care sa redea esenta a ceea ce este spus pentru cei care nu stiu engleza.

http://http://www.youtube.com/watch?v=F6yiEuEYo3I

” Am invatat ca iubirea se primeste conditionat. Permitand iubirii sa curga, de fapt recunoastem ca suntem diferiti de ceea ce am fost invatati si atunci preferam sa o respingem.

Cei care nu pot primi au o problema cu a primi ajutor. Ei nu cer si daca cer sunt suspiciosi pe motivele celuilalt care ofera. Fie cred ca sunt incapabili daca au nevoie de ajutor , fie se simt ca nu merita.

De multe ori dam pentru ca vrem sa primim, de fapt, facand asta, luam iubire. Aici intervine diferenta dintre iubirea de sine si egoism. Egoismul este atunci cand nu te iubesti pe tine, nu stii cum si cauti sa umpli golul luand din exterior. Langa un om egoist simti ca el ia si ia neincetat. El depinde de acest „a lua” de la ceilalti si cand nu o pot face devin furiosi, irascibili , de fapt ei sunt infometati dupa dragoste.

Bariere pe care le punem in calea primirii iubirii 

 • Putem sa nu primim pentru ca simtim ca dragostea lor , celor care dau, ne face vulnerabili, sau le da lor putere asupra naostra. Aici ideea de iubire este egala cu ideea de avantaj. Deci ne simtim vinovati , indatorati cand cineva ne da iubire- un cadou, un favor.
 • NU MERITAM, Ne simtim nemerituosi. Nu ne simtim destul de buni pentru ca ceilalti sa ne iubeasca. In cazul acesta credem ca obtinem iubirea prin a face ceva. Si daca nu stim ce am facut ca sa meritam iubirea aceea de undeva ne panicam.

Intrebati-va asa: ce este atat de gresit in a primi ceva ce nu credeti ca meritati?

 • Suntem DEPENDENTI de reciprocitate. Credem ca toate actele de iubire trebuie sa fie egale. Avem aceasta bariera atunci cand ne gandim : ce pot sa dau in schimb sau ce ii datorez?
 • TEAMA de a pierde iubirea . Experientele trecute dureroase de a pierde iubirea creeaza o cicatrice si atunci credem ca mai bine nu primim delo decat sa o pierdem, mai bine nu acceptam ceea ce ne-ar putea fi luat

Daca nu ai incredere in iubire atunci nu astepta de la tine sa ai incredere in iubirea ce ti se ofera. Cand ai fost ranit de cineva si ti se spune apoi : Am incredere in tine- tu imediat vei gandi : ma crezi idiot, prost?

Reabilitarea 

 • Pentru a primi iubirea incepe prin transparenta completa.

Fii stapan pe ceea ce stii ca primesti atunci cand dai. Ceilalti sa fie si ei stapani, sa isi asume ce primesc atunci cand dau. Asta te poate face sa te simti mai in siguranta.

De multe ori facem ceva ce il face pe celalat fericit si atata insa de cele mai multe ori facem asta deoarece in spate e un motiv. Vrei ceva in schimb. ( Exemplu: ti-am facut acest mic dejun deoarece stiu ca iti place .Dar si pentru ca vreau sa scap de vina mea- pentru ca tu faci atatea pentru mine)

Faceti-va un obicei din a fi transparenti- din a constientiza motivele pentru care dam.

 • Un alt pas pentru reabilitare este sa recunoastem motivele pentru care respingem ceea ce primim.

Primesc ceva numai daca dau eu primul este unul dintre motive.

Ma retrag emotional . Intreaba-te mereu cum intorci tu spatele la a primi, ce faci tu pentru a primi dragoste: dai ceva la schimb, ajuti, realizezi ceva maret atingand un scop?

 • Sa recunoastem iubirea.

Si aici recomand cartea Cele 5 limbaje ale iubirii pentru a recunoaste felul in care primiti voi iubirea si a recunoaste felul in care primesc ceilalti si a sti sa daruiti pe limba lor.

Observati demonstratiile de iubire pentru a o recunoaste. Puteti cere ajutorul cuiva drag , sa va arate si sa va ajute sa vedeti iubirea cand apare. ( exemplul cu prietena care a mers cu Teal peste tot aratandu-i ce inseamna iubirea, in gesturi mici ).

 • A primi /absorbi iubirea in voi e un alt pas.

Petreceti timp simtind iubirea , simtind organic, localizand in corp, simtind emotional. Unde in corp simt acceptarea iubirii? Permite acesteia sa patrunda in corp si apoi raspandeste-o peste tot, ca o lumina calda , placuta.

Cand cineva iti ofera ceva, face un gest de iubire, respira acel gest,integreaza energia acelui dar .

 • De asemenea poti afla ceea ce iti lipseste tie ca si experienta si apoi ceea ce lipseste altcuiva pentru a sti sa daruiesti acel ceva. De exemplu poate ca iti lipseste joaca sau experienta de a fi acceptat. Fii atent la copii, ei sunt inca deschisi la a primi iubirea , ei inca daruiesc si primesc neconditionat.
 • A pastra iubirea. In loc sa te retragi cand te simti neiubit cauta conexiune cu ceilalti, exprima-te, nu minti spunand ca esti bine. Ofera-ti tie iubire , vei avea astfel o sursa inepuizabila de iubire in tine, prin tine. Ai grija de tine fizic, cauta in interior, cere ajutor.
 • invata sa iubesti la ceilalti ceea ce urasti la tine.si vei intelege ca poate nu esti chiar asa de urat.
 • pastreaza ceea ce iti aminteste de iubire. Nu arunca fotografiile si lucrurile lui/ei doar pentru c anu mai este in viata ta. Iubirea aceea a fost reala la acel moment pentru tine. Pasreaza-o la vedere

Cei care au rezistenta la a primi iubire traiesc o viata de deprivare, tristete mai mult decat cei care sufera de foame sau sete.

Rumi spunea: Scopul tau, sarcina ta nu este sa cauti iubirea ci sa cauti si sa gasesti in tine barierele pe care ti le-ai pus pentru a o primi.

Abonează-te la newsletter