Relatia in patru …tu, eu si…parintii

Am tot zis ca voi scrie despre acest subiect : parinti si copii , dar cumva nu a fost momentul. AM fost acum inspirata de o povestioara , reala, despre o situatie familiala ce implica sotia si soacra in aceeasi casa.

De asemenea, am trecut prin situatii diverse atat eu cat si clientii mei, prietenii mei, in ceea ce priveste familia,parintii si „despartirea” de ei. Am constatat ca nu exista , sau nu am gasit eu, ceva scris pe aceasta tema. Cum ne influenteaza parintii la maturitate, de ce apar situatii conflictuale in familie, mai ales intre soacre si gineri sau nurori etc…

Suntem mai mult decat corp fizic si asta nu e ceva nou , sau poate pentru unii este…Stim ca exista niste cordoane energetice care se formeaza intre noi toti, cordoane foarte puternice fiind mai ales intre parinti si copii. Vi le puteti imagina ca niste funii ce exista intre o persoana si cealalta , de diverse grosimi si la diferite niveluri : chakra 2, 3, 4 etc…adica la nivel sexual, emotional, putere personala.

De ce va spun asta? Pentru ca aceste cordoane sunt cele care ne impiedica , ca si adulti, sa iesim de sub tutela parintilor .
Exista , la fiecare dintre noi acel complex Oedipian la barbati si Electra la femei- prin care baiatul isi iubeste mama si isi vede tatal un rival si fata isi iubeste tatal si isi vede mama ca pe un rival. Gasiti pe internet explicatii in acest sens.
Cand acest complex nu este vindecat ( si de cele mai multe ori nu este ) ca si adult vei cauta in continuare aprobarea, acceptarea, iubirea parintelui de sex opus. Inconstient de multe ori. Gandeste-te a cui parere o valorizezi mai mult, de a cui judecata iti este teama, la cine te gandesti pentru aprobare prima oara ( mai ales cand e vorba despre relatii ), pe cine nu vrei sa superi sau deranjezi ?

oedipus_complex_by_marvipacete-d5vy3yo.jpgAcei barbati pe care ii numim „baiatul mamei” sunt cel mai elocvent exemplu, uneori dus la extrem…atunci cand el locuieste inca ,la o varsta inaintata cu mama sa si nu are o partenera stabila sau nu gaseste nici o femeie care sa il multumeasca. Viceversa pentru femei.

Atat de bine joaca mamele rolul de mama incat si atunci cand barbatii sunt maturi ele continua sa le spuna „baiatul meu”, sa le spele rufele, sa ii cocoloseasca, sa ii santajeze emotional ( foarte subtil uneori, facand pe victimele) . Ei , bineinteles ca intra in acest joc, si fara sa iti dai seama te afli intr-o relatie in trei. La fel de valabil si pentru femeie, relatia in trei fiind cu tatal ei ,ea si iubitul. Si deja sunt patru persoane si nu doua.

Fara sa stie, la nivel subtil , umbrele /corzile lucreaza impiecand de cele mai multe ori cuplul sa aiba o relatie echilibrata sub diferite aspecte, cel mai des, sexual. Fix atunci cand iti saruti partenerul suna mama/tata sau iti apare in minte -e un exemplu….Ori nici un barbat/femeie nu este suficient de bun pentru mama/tata ceea ce provoaca discutii in casa, tensiuni, si de cele mai multe ori despartiri ce devin tipare …

Eu am trecut prin tot ceea ce va povestesc aici si nu mi-a fost usor sa descopar ca port cu mine energia tatalui prea protector, care intervenea, fara sa stie,in mod subtil, in toate relatiile mele..care la un moment dat se incheiau, chiar fara motiv. Apoi sa descopar ca port cu mine toata energia mamei , toate fricile ei, asteptarile ei care faceau ca eu sa gasesc mereu blocaje in relatia mea.

Ce e de facut? In primul rand sa ne constientizam rolul – de iubita pentru iubitul nostru, copil pentru parintii nostri . Apoi sa ne intrebam daca cel /cea pe care am ales/l-am ales este cel/cea pe care il/o iubim cu adevarat, fara sa mai asteptam aprobari din afara. Si in acest caz vizualizam parintele de sex opus intai si ii cerem sa iasa din structurile noastre, cerem sa fie dizolvate toate cordoanele nebenefice dintre noi, ii spunem ( mental) ca suntem adulti acum si ne luam propriile decizii si nu mai avem nevoie de ei in viata noastra pentru a ne lua deciziile. Prin hotararea noastra, prin liberul arbitru, dupa ce am avut constientizarile de rigoare si am inteles, putem rezolva acest aspect nesanatos.

Este posibil sa apara efecte precum indepartarea parintelui de noi, comportament ciudat, discurs schimbat. Dar se va simti si o eliberare, o stare de reintregire in interior. 🙂

Recomand sa se faca acest proces sub ghidarea unui terapeut , cu pasii corespunzatori , pentru ca fiecare situatie este unica.

Acest articol este scirs pentru a ajuta la gasirea unor raspunsuri, aducerea unor lamuriri si pentru ca eu una, nu am avut pe nimeni care sa imi explice sau ghideze si am trecut prin proces pas cu pas.

Mult succes la constientizari!

Abonează-te la newsletter